Vad är detta?


Vid nästan varje fölning hittar vi en sådan. Den är ljus- till mörkbrun i färgen, mjuk men stum i konsistensen. Den är helt fast invändigt. Den krymper ihop till nästan inget om den får ligga kvar i solen ett dygn t ex. Den går lätt att blanda ihop med hästskit till utseendet men inte till konsistensen. Luktfri. Ca 1 cm tjock, ytan är ca 3-4 cm x 6-8 cm.  Någon som vet vad det är?

Vi har frågat flera veterinärer och andra erfarna och hästkunniga människor. Alla gissar men ingen har kunnat ge ett definitivt svar.

Väldigt få har själva upptäckt detta och tror det är för att det lätt kan blandas ihop med skit. Men eftersom våra ston oftast fölar ute, så har vi hittat dessa precis där dom fölat. I en box tror jag lätt man mockar ut den med övriga skiten.

Vi vet inte heller vad det egentligen är. Men jag bär den med mig i mobilen och fortsätter fråga.

Dom som gissat har gissat på att det är något som fostret fått näring via i mammans mage...

Kommentarer

Susanne sa…
Men visst måste veterinärerna veta vad det där är. Till och med jag med bara fyra fölningar i bagaget vet vad det är. Det är fölbrödet (hippomanus) Det kommer ut med fostervattnet.
Det har inte någon funktion, men det består av en ansamling av urinämnen och mineraler som samlas inuti fosterhinnorna.
Liv sa…
Håller med ovanstående. Det måste vara det så kallade fölbrödet. Står om det i boken "Att bli med föl". Märkligt att inte vet.(eller mkt hästkunniga personer) visste det???

Populära inlägg i den här bloggen

Hästens skål

Råd efter kastrering av hingst

"Lotagen-träsket"